venezia1.JPG

Ca Venezia este un oras turistic 100%, o poti afla de cum treci podul ce leaga insula (Venezia) de continent (Mestre). La sfaturile unor “localnici” am ales Mestre ca loc de cazare si se pare ca a fost alegerea corecta din mai multe puncte de vedere. Preturile in Mestre sunt decente comparativ cu Venetia, cam la jumatate, dar chiar si asa o noapte de cazare ne-a costat 100 EURO la o vila de 3 stele. Vila era intr-adevar curata, mobilerul si utilitatile noi, recent renovata si reamenajata, singura problema fiind parcarea. La momentul aplicarii “booking”-ului pe net ni s-a spus ca parcarea este inclusa in pret, la fata locului aveam sa aflam ca parcarea e gratis numai dupa 8 seara, dar asta e o regula general valabila in Italia, asa ca am mai scos 6 EURO/zi de parcare.

Parcarea era un alt motiv pentru care am ales Mestre si nu Venezia, pt ca in Venezia ora de parcare este 2 EUR si chiar si asa locurile de parcare nu sunt suficiente. Pe de alta parte drumul dintre Mestre si Venezia dureaza 15 minute cu autobuzul, iar aici fac o paranteza de dat sfaturi. Cumparati din Mestre abonamente de o zi (24 ore) la 16EUR sau de 12 ore la 14EUR, pt ca acestea sunt valabile nu numai pentru autobuz, dar si pentru vaporasele (Il Vaporetto) ce leaga Venezia de celelalte insule Murano, Burano, Torcello. La fel de bine puteti folosi Il Vaporetto pentru a va deplasa intre diferite obiective in Venezia. Aceste bilete (abonamente) le puteti cumpara de la tutungeriile din Mestre (sa aveti cash la voi) si tot de aici puteti obtine informatii despre locurile pe care vreti sa le vedeti.

De cum ati pus piciorul pe insula toate aceste informatii costa. Nu mica mi-a fost mirarea cand dorind sa intreb unul din marinarii de pe Il Vaporetto ceva in legatura cu statiile la care opreste, individul mi-a cerut 1 EURO pentru informatie, de altfel mi-a aratat un afis pe care scria acest lucru. Nu prea si-a gasit clientul cu mine, pentru ca ii cerusem o informatie doar pentru a scuti din timp (pana la urma am cautat in cartile pe care le aveam la indemana), in schimb s-a ales cu un “Cazzo” spus asa, din suflet, cu cel mai pur accent italian, asa cum auzisem pe la mai toti colegii italieni cu care am lucrat. Si unde mai pui ca am fost atat de altruist, incat nici nu i-am cerut un euro pentru urare :)

Ei da, si uite asa, din canal in canal, printre casutele in stil venetian, ghidandu-ne dupa harta sau dupa indicatoarele care sunt la tot pasul, ajungem in celebra piata San Marco, unde se afla Basilica cu acelasi nume, dar si la fel de celebru Palat al Dogilor, insa despre toate astea in episodul care vine.

venezia2.JPG