Lăsați-vă uimiți de frumusețea rustică a orașului Pelješac din Croația

Lăsați-vă uimiți de frumusețea rustică a orașului Pelješac din Croația

Dacă Dubrovnik vi se pare prea agitat pentru gustul vostru, va dura doar o oră cu mașina până pe coastă pentru a vă bucura de o vacanță minunată pe peninsula sălbatică, care încă e nedescoperită de majoritatea turiștilor. În ciuda apropierii sale de orașul iubit al țării, Pelješac, Croația nu atrage mulțimi mari. Asta înseamnă că puteți să vă relaxați în provincia vinicolă nealterată, în satele vechi fermecătoare, în restaurantele și pe plajele cu pietriș după bunul plac mai mult decât te-ai aștepta de la alte orașe.

O privire de ansamblu

Peninsula Pelješac se află pe coasta dalmată la aproximativ 30 de mile nord de orașul Dubrovnic, această peninsulă se extinde în Marea Adriatică, punctul cel mai vestic intrând în contact cu Insula Korčula. Cu toate acestea, spre deosebire de Korčula care este o destinație de top și foarte populară în rândurile vasurilor de croazieră datorită peisajului creat de podgorii și orgașele fermecătoare, Pelješac încă nu e o destinație în itinerariul turistului oarecare.

Portul Mali Ston, Peljašac
Portul Mali Ston, Peljašac

Însă, dacă o introduceți în lista voastră, să vă așteptați să fiți uimiți de orașele pitorești precum Ston care prezintă ziduri de fortificare considerate a fi printre cele mai de aploare din Europa. De asemenea, se mândrește cu sărurile care încă se folosesc până în prezent și cu tururi de bun venit. Somnorosul Orebić este situat mai departe spre vest și servește drept punct de îmbarcare pentru feriboturile care merg spre Korčula și este, de asemenea, inima industriei vitivinicole a peninsulei. 

Pentru cei pasionați de fructe de mare proaspete, veți găsi că restaurantele din Pelješac le pot depăși pe cele din Dubrovnic. Peninsula este renumită pentru crustacee. Chiar dacă nu v-ați documentat dinainte, puteți merge practic oriunde și vă puteți aștepta să găsiți un restaurant pe malul apei sau o tavernă confortabilă care să servească midii și stridii proaspăt scoase din ocean duse direct la grătar la tarife foarte rezonabile chiar și pentru o țară deja foarte accesibilă, cum e Croația

Planifică-ți călătoria în Pelješac 

Spre deosebire de peninsula mai populară a țării, Istria, Pelješac este suficient de mică încât să nu vă ia mai mult de o zi pentru a o străbate cu mașina. Având o lungime de doar 40 de mile care se întinde de la Ston la Lovišta, peninsula este suficient de mică pentru vizita complet într-o oră sau mai puțin.. Cu toate acestea, acest timp  nu include opririle pe care ați dori să le faceți pe parcurs, în special la podgoriile peninsulei. 

Sveti Ilija, Pelješac
Sveti Ilija, Pelješac

Dacă nu aveți de gând să călătoriți cu mașina proprie, puteți închiria biciclete în oricare dintre orașe astfel încât să puteți explora zona. Această peninsula liniștită și puțin vizitată este ideală pentru călătorii montate cu bicileta în lanțul Svet Ilija aflat la nord de Orebić.

Cea mai bună perioadă 

Similar cu majoritatea coastei dalmate, peninsula Pelješac oferă un climat întotdeauna blând, cu temperaturi blânde în lunile iulie și august. Deoarece zona rămâne încă neexplorată, nu are un sezon turistic deosebit, prin urmare puteți fi siguri că veți evita sutele de nave de croazieră din zone precum Dubrovnik și Split dacă alegeți să veniți aici.

Video: Beautiful Peljesac 2017 – Trpanj, Loviste, Orebic, Viganj, Kuciste

La fel ca în majoritatea destinațiilor croate, vă puteți aștepta și la o mulțime de petreceri și festivaluri în orașele mai mari cu ocazia Crăciunului și Paștelui, cele două sărbători majore. Afacerile locale precum magazinele alimentare și restaurantele sunt închise în timpul vacanței în sine și ar putea fi închise și pe durata zilelor din apropierea sărbătorilor, prin urmare e foarte important să vă planificați călătoria având acest lucru în vedere. Unul dintre cele mai așteptate evenimente în fiecare an în Ston, recolta de sare, are loc în lunile iulie și august. 

Cum să ajungeți și să străbateți peninsula

Pelješac nu are propriul aeroport comercial, drept consecință multe vizite își vor avea începutul în oricare dintre celelalte orașe importante ale țării, Dubrovnik fiind cel mai apropiat, precum și Zadar și Split. Multe companii aeriene importante precum British Airways, KLM și Lufthansa deservesc Croația din alte țări europene. Puteți prinde zboruri de ultim moment și la prețuri rezonabile de la faimoasele companii aeriene bugetare precum EasyJet și Ryanair și chiar propria companiei aeriană din țară, Croatia Airlines. 

Apus de soare în Pelješac
Apus de soare în Pelješac, Croația

Autobuzele fac acea călătorie de o oră de la Dubrovnik la Stone, cu feriboturi care pleacă de la Ploce la Trpanj în nordul peninsulei sau de la Dominče din Korčula, o oprire cheie în croaziere pe coasta dalmată către Orebić. Rețineți că multe dintre aceste orașe nu sunt dezvoltate pentru traficul pe jos, în special pentru călătorii care își transportă valizele grele cu ei. Aceasta înseamnă că cea mai bună alegere este închirierea unei mașini din timp, majoritatea transferurilor fiind pe feriboturi. 

Unde să stați

Cu statutul relativ necunoscut al Pelješac, peninsula este încă în dezvoltare. Să nu vă așteptați la hotele și rezorturi de lux. Mai degrabă vă veți găsi loc în camere închiriate de la podgoriile mici din zonă, ferme de familie sau Agroturismurile vă pot oferi o masă de neuitat și o cameră la un preț foarte mic, orașele mici oferă case pentru turiști dotate cu acomodări simple în apropierea plajei. Aceasta este experianța după care tânjesc mulți vizitatori.

Spațiile de cazare Ston variază de la vechile case de piatră cu acoperiș roșu din centrul orașului, care au trecut prin renovări pentru a găzdui oaspeții, la proprietățile recent construite, dotate cu grădini, terase și chiar piscine uneori. Câteva dintre acestea au restaurante la fața locului și cafenele modeste, în timp ce altele oferă bucătării complete pentru cei care preferă să-și gătească propriile mese. 

Hotelurile din Orebić sunt o idee mai luxoase vaând acces la piscine și plaje private. Iubitorii de vin pot să se bucure de acomodările luxoase din Saints Hills și Korta Katarina, cele două podgorii șic de pe peninsulă.

Fără dar și poate, frumusețea rustică și nealterată a peninsulei Pelješac va fi mereu cea mai mare atracție a acestei zonei și ea continuă să atragă călătorii care vor să evite mulțimile.

Articole din aceeași categorie