Descoperă minunile din Salonic

Descoperă minunile din Salonic

Thessaloniki, mai numit și Salonic, îmbină perfect farmecul și atmosfera prietenoasă a unui orășel mic cu energia cosmopolitană și cultura unui oraș mare. Este o destinație uimitoare unde veți putea vedea Grecia autentică fără a avea de a face cu aglomerația din Atena.

Al doilea cel mai mare oraș din Grecia, istoria orașului Salonic începe încă din 315 î.Hr. Fiind capitala Macedoniei Centrale, orașul este împânzit de clădiri reprezentative care au fost costruite dealungul mileniilor, acestea fiind de origini paleocreștine, bizantine, grecești, romane, sefarde și otomane.

Salonic, Grecia
Salonic, Grecia

Orașul este renumit ca fiind centru cultural și festival și este scena pentru cea mai fascinantă viață de noapte din întreaga țară. Un împătimit al religiilor lumii, arheologiei și istoriei va avea întotdeauna ceva de văzut aici.

Când treceți prin Salonic, nu uitați să vedeți cele mai renumit atracții turistice de aici.

Turnul Alb din Salonic

O vizită nu e completă fără să vedeți cel mai faimos monument din zonă, Turnul Alb din Salonic.

Considerat edificiu reprezentativ al orașului, Turnul Alb este fără îndoială cel mai mare punct de atracție din zonă.

Turnul a fost construit în 1535 și era inițial înconjurat de ziduri groase deoarece turnul a fost o închisoare pe durata perioadei de ocupație a Greciei de către Otomani. Mulți prisonieri au fost torutați și executați, de unde turnul a mai primit și numele de Turnul însângerat sau Turnul roșu.

Turnul Alb, Salonic
Turnul Alb, Salonic

A fost redenumit Turnul alb abia în 1890 când un prisonier l-a revopsit pentru a-și recăpăta libertatea.

Când vizitați Turnul Alb, faceți bine și urcați până la ultimul etaj de unde puteți avea o privire de ansamblu asupra orașului, puteți vedea marea și chiar cel mai înalt vârf al Greciei, Muntele Olimp. 

Biserica Sf. Gheorghe sau Rotunda Romană 

Rotunda Romană este cel mai magnific monument antic din Salonic. Construit la începutul secolului al IV-lea, acesta a fost probabil menit să fie mausoleul împăratului Galerius, deși acest lucru nu s-a întâmplat. De asemenea, a făcut parte dintr-un complex care include Arcul lui Galerius și Palatul Galerius.

Biserica Sf. Gheorghe, Salonic
Biserica Sf. Gheorghe, Salonic

Marele sanctuar reușește întotdeauna să imprsioneze vizitatorii. Având o înălțime de 30 de metri și un diametru de peste 24 de metri, Rotunda are o arhitectură cu cupole cilindrice precum cea a Panteonului din Roma. Boltele și cupola sunt pline de mozaicuri impresionante.

Mozaicul din mijlocul cupolei lipsește, însă are fațade arhitectonice fermecătoare și figuri de înger cu fundal auriu. Rotunda este locul unde se află Muzeul Sculpturii și este deschis în fiecare zi pentru cei care doresc să viziteze.

Biserica Agios Dimitrios

Această colosală biserică a fost ridicată pe locul fostei băi romane. Conform legendelor, baia a fost locul unde Sfântul Dimitrie, omul după care a fost numită biserica, a fost întemnițat, executat de soldații romani și aruncat într-o fântână.

Video: Biserica Sfântul Dimitrie – Salonic, Grecia

În bazilică se află 5 culoare cu o navă hexagonală unică numită ciborium. Ceea ce este deosebit de interesant aici este faimosul mural cu 6 panouri, care se află în rândul celor mai bune mozaicuri din Salonic, acesta ilustrându-l pe Sfântul Dimitrie cu copiii și constructorii bisericii. Pe lângă faptul că este una dintre cele mai mari biserici ale orașului, aceasta este considerată și ca fiind una dintre cele mai importante case de cult din întreagul Salonic în ceea ce privește istoria și religia.

Arcul lui Galerius 

Mergând pe strada Egnatia pentru a ajunge în centrul orașului, veți vedea Arcul lui Galerius, un monument roman antic din 297 î. Hr. Arcul a fost poarta principală în vechiul oraș. Mai există doar trei coloane din structura de vest a arcului. Două dintre aceste coloane încă mai au bolta originală a cărei fațade a fost făcută din marmură și ornamentată cu reliefuri complexe.

Scenele de luptă din capmaniile persane, armene și mesopotamiene ale împăratului Galerius din secolele III și IV sunt delimitate de gherlande. Aceste reliefuri frumos sculptate sunt unele dintre cele mai frumoase de acest fel. Nu ratați scenele ilustrate pe coloana din sud. În ciuda faptului că nu au rezistat prea bine trecerii timpului, aceste reliefuri sunt încă mai bine păstrate în comparație cu reliefurile moderne din Arcul lui Constantin din Roma care a fost construit în 315 d.Hr. 

Piața Aristotelus

Ernest Hebrard, un arhitect francez, a proiectat piața principală a orașului în 1918, deși o mare parte din piața de astăzi, în special cinematograful și Hotelul Electra au fost reconstruite în anii ’50. Aceasta a reprezentat o trecere de la străzile aglomerate, neplanificate și înguste, construite în secolele de dominație ale Imperiului Otoman, la un plan mai contemporan, sub îndrumarea lui Hebrar. Piața a fost terminată oficial imediat după un incendiu în 1917, marcând o schimbare semnificativă în evoluția arheologică a orașului. Până în prezent, piața este locul de desfășurare pentru numeroase adunări sociale și sărbători publice. 

Ladadika

Cartierul istoric Ladadika poate fi găsit în spatele portului de feriboturi, la doar câțiva pași de Piața Aristotelus. Aici puteți găsi case, depozite și ateliere pictate colort cu strazi pietruite, cu restaurante.

Fiind una cele mai semnificative atracții din oraș, Ladadika era inițial un district comercial frenetic, unde se stabileau majoritatea evreilor sefardiți ai orașului. Numele locului provenea de fapt de la magazinele care vindeau ulei de măsline și produse din ulei de măsline acolo.

Pe timpul războaielor din secolul XX,  cartirul a devenit un centru pentru bordee, plin de spioni și cu clientele și afaceri din diferite părți ale lumii. Abia în anii 90 și 2000 arhitectura interbelică a cartierului a fost restaurată după câțiva ani de declin.

Ladadika a devenit din nou o destinație primă pentru viață de noapte, cu un surplus de baruri, diverse restaurante internaționale, restaurante grecești și taverne sau ouzeri.

Nu ratați aceste atracții dacă vă aflați în Salonic!

Articole din aceeași categorie