Descoperă frumușețea insulei Vir

Descoperă frumușețea insulei Vir

Isula Vir este o insulă care face parte din cele 300 de insule ale Arhipeleagului Zadar, sau mai exact, una din cele 1186 de insulițe și insule aflate în Adriatica Croată.

Insula Vir la prima vedere

Insula se află în Marea Vir, în regiunea nord-vestică a Dalmației. Aceasta ocupă locul 20 pe lista celor mai mari insule din insulele croate și locul 8 din arhipelagul Zadar. Aceasta se întinde pe o lungime de 10,12 kilometri, o suprafață de 22,38 km, cea mai lată fiind de 4,25 km.

Podul care se întinde peste Shellows Privlaka leagă Vir de continent
Peste podul portului spre insula Vir

Linia de coastă a insulei are o lungime de 31,43 km. Zadar și Vir se află la 26 km distanță unul de celălalt și la aproximativ 15 NM pe cale maritimă. Din 1976, un pod care traversează Shellows of Privlaka leagă Vir de continent, permițând insulei să fie una dintre părțile integrate ale continentului. 

Clima

Vizitatorii se pot bucura de rețeaua de drumuri modernă și de atmosfera aparte a insulei. Isula Vir are o climă mediternap autentincă, în fiecare an având 2450 de ore însorite sau mai exact, 300 de zile pline de soare, zona fiind o destinație fantastică în afara sezonului.

Precipitațiile normale din zonă sunt de aproximativ 1000 mm. Asta înseamnă că pe durata verii, în mediu sunt 5-6 zile ploioase.

Vânturile sunt considerate a fi caracteristica principală a climatului de pe Insula Vir.

Video: Insula Vir, Croația

Winds are considered as the most critical characteristic of the climate of Island Vir. Mistralul apare în timpul primăverii, acesta este un vânt răcoritor și major în lunile de vară, care scade temperatura și creează condiții ideale de navigare și surf. 

În iulie, cea mai ridicată temperatură medie este de 25 °C, iar cea mai mică este de 6,5 °C în Ianuarie. Clima favorabilă are un impact semnificativ asupra duratei de viață și a sănătății populației de pe insulă. 

Ce puteți găsi pe insula Vir

De-a lungul coastei insulei se află plaje cu nisip și pietriș situate parțial lângă pini, apa cristalină a mării înconjurând toată insula. Acestea fac insula locul ideal pentru o evadare sau pentru vacanțele în familie. Există o zonă foarte specială în care se găsește mica insulă Školjić, care adăpostește o plajă unică de nisip lungă și înconfurață de pini. Školjić este situat lângă podul care leagă insula de continent. 

În afară de înot, călătorii cu barca, surfing, jet ski, precum și alte sporturi acvatice interesante, amatorii de drumeții pot admira vederea panoramică a întregii insule Vir, a muntelui Velebit și a altor insule din apropiere de la vârful punctului de observație Bandira. Această zonă este recomandată persoanelor cărora le place să facă drumeții montane.

Nămolul peloid este un alt aspect interesant al Insulei Vir. Acesta este utilizat pentru tratarea bolilor reumatice și se găsește pe mai multe plaje din jurul insulei, în special pe cele din apropierea golfului Sapavac de lângă Kaštelina, cetatea venețiană. Stațiunile cu nămol sunt un puct obligatoriu de vizitat pentru vizitatorii mai în vârstă. Dacă vă place să mergeți la picnicuri, Insula Vir este locul ideal datorită locației sale aflată în Adriatica Croată și proximității față de de parcurile naționale. Nin, vechiul oraș regal cu cea mai mică catedrală din lume Sf. Cruce se află în apropiere, precum și orașul Zadar cu o vechime de 3000 de ani, acesta având numeroase monumente istorice.

Articole din aceeași categorie

    Nici unul găsit