Stiut fiind faptul ca sunt un dusman declarat al proverbelor romanesti, care parca ne-au setat viitorul pe termen lung, excursia asta in Thailanda nu a facut decat sa-mi intareasca convingerea. Thailanda este un MUST pe lista oricarui travel-maniac, asa cum ma consider si eu de altfel, si nu am vrut sa fac nici-o supozitie pana nu am ajuns la fata locului. Dar daca ajuns la fata locului, constati ca strugurii sunt acri…?
Ori poate nu sunt acri, insa Thailanda per ansamblu mi-a lasat un gust amar, un gust amar ce imi aduce aminte de felul in care noi, romanii, ne batem joc de minunile lasate noua de mama-natura, pentru ca exact acelasi lucru se intampla si in Thailanda. Are nea Ovidiu Ioanitoaia o vorba: „Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista”, as zice ca nimic nu i se potriveste mai bine acestei tari, cum de altfel si noua ni se potriveste de minune. Uitandu-ma la felul in care mama-natura a sculptat in relieful stancos iesit din ape, nu pot sa nu remarc felul in care cei ce s-au nascut cu acest dar si-au batut joc de ceea ce au gasit din nascare. O tara superba, pacat ca este locuita. Parca va suna cunoscut, asa-i? This is Thailand, my dear. Sawadee!
Acum 9 ani, insula Phuket a fost scena uneia dintre cele mai mari calamitati din istorie, puternicul cutremur din Sumatra (Indonesia) urmat de un urias tsunami ce practic a ras de pe suprafata pamantului zona turistica a insulei. In realitate nu a fost decat o a doua sansa pe care „ziditorul” a dat-o thailandezilor de a-si aseza insula pe harta turistica a lumii, in locul pe care il merita. O palma dureroasa, insa o sansa in acelasi timp. N-a fost sa fie. Nici de data asta, cum probabil nu va fi sa fie niciodata. Aici viteza cu care timpul se scurge e alta, iar thailandezii pot fi orice, mai putin, insa, luptatori. Le este mult mai usor sa-si schimbe sexul, pentru a-si arata neputinta, decat sa lupte pentru un ideal, oricare ar fi acesta. Plimbandu-ne intr-una din zile pe bulevardul tangent cu plaja Patong, un fel de Mamaia a Thailandei, n-am putut sa nu remarcam miscarile lascive a unui lady-boy ce-si cauta clientii in plina zi. Pe unii, abia daca-i poti deosebi de femei, intr-atat de bine sunt remodelati chirurgical. La asta insa, palmele neobisnuit de mari, asemenea si „marul lui Adam”, pilozitatea ascunsa, ce-i drept, si nu in ultimul rand inaltimea il tradau de la o posta. Mai ceva decat lupul din „Scufita Rosie”. In fine, fiica-mea a reactionat repede si as zice firesc, pentru varsta ei, asa ca ma intreaba: „Tati, de ce isi schimba sexul thailandezii?”. Ei da, buna intrebare, iar singura explicatie pe care i-am putut-o da si pe care mi-o dau si mie este ca sunt indivizi ce nu reusesc sa se descurce in viata si aleg prostitutia ca pe o ultima varianta. Deceptiile in dragoste si orientarea sexuala diferita nu fac parte din explicatiile pe care sa le consider plauzibile. Nu am vazut pana acum nici-un trans-sexual facand altceva decat prostitutie. Din nefericire, ori poate „vita-vercea”, cluburile de trans-sexuali au ajuns una dintre principalele atractii turistice ale Thailandei. Nici nu stiu ce sa mai cred, ori adrenalina ce clocoteste in mintea si trupurile masculilor cere si astfel de „sporturi extreme”, ori eu am ajuns un coclit batran, ce nu e in stare sa inteleaga noile trenduri ale high-life-ului modern. Ori poate cate putin din fiecare.