Cum epopeea norvegiana am lasat-o in ac de par, asta si pentru ca proiectul pe care eram s-a terminat la fel de brusc, iata ca soarta m-a trimis din nou in lumea de care ma indragostisem acum 7 ani, in Asia. De data aceasta in Singapore, orasul-stat, dinspre care ne vin o multime de povesti care mai de care, si despre care imi trebuie multa vreme sa povestesc. Titlul lasati-l mai incolo, ca inca nu va spune nimic, iar orice speculatii v-ar putea induce in eroare, asa ca aveti rabdare si cititi pana la capat.

s2.jpg

“Romania e o tara a contrastelor” - pentru ca asa ne place noua s-o zicem.

“Olanda e o tara a contrastelor” - pentru ca daca ne uitam la Amsterdam, chiar asa pare a fi.

“Emiratele Arabe sunt o tara a contrastelor” - pentru ca 95% din populatia tarii bogate in petrol traieste la limita subzistentei, cum rar vezi si in tarile africane.

“Norvegia e o tara a contrastelor” -  pentru ca e inadmisibil ca una din marile exportatoare de petrol sa aiba cea mai scumpa benzina de pe glob.

Si, in fine, si “Singapore e o tara a contrastelor” - pentru ca aici contrastele chiar sunt la tot pasul, insa le vom lua pe rand, asa ca daca la sfarsitul unui paragraf veti vedea simbolul (*) este pentru ca fac referire la aceasta sintagma.

Asadar, sambata 9 februarie in plin ajun de An Nou Chinezesc, descind via Schiphol, in cel mai important nod aerian al Asiei, orasul-stat Singapore. Aeroportul aduce oarecum cu cel din Seul, ceva mai dichisit in materie de shopping, ceva mai oriental (arabesc), ca alura. Si bineinteles “the first kiss” o reprezinta drumul cu taxiul pana la apartamentul pe care il aveam inchiriat.

s3.jpg

Taximetristul, ca orice taximetrist de altfel incearca sa lege o vorba cu tine, ca asa e politicos: “Whe’ a’ you from, sir?” ma intreaba el intr-o englezo-filipinezo-singaporeza perfecta. Deci, fratilor, cand ti s-a adresat asiaticul cu sir, e clar, stie ca esti european sau american. Nu ca fata mea ar fi tradat altceva. Ii raspund omului pe limba lui: “Rumania”. Asa le zici la asiatici, ca daca le zici “Romania” cu accent englezesc sau nu, nu te pricep. “Aaaaa, Rumania is EU now, right?”, “Right” zic eu. “Aaaaaa, cool country”. M-a cam lasat masca singaporezul. Pentru ei, tot ce vine din Europa inseamna “cool”. Poate ca nu e rau sa-i dau si dreptate, in ciuda banditilor ce au acaparat Palatul Victoria. “Aaaa, Rumania good in gymnastics, Nadia, right?”, “Right” zic si eu, amintindu-mi evident ca si taximetristul din Korea mi-a servit acelasi lucru. Ma bucur ca mai sunt unii pentru care Romania nu inseamna neaparat Ceausescu. Insa taximetristul nici nu ma lasa sa respir ca incepe, ca un adevarat Topescu al lor “Aaaaaand Gooold Medal go to Rumaaaaniaaaa! Siiiiiiilver Medal go to Rumaaaaniaaaa!”. Cred ca daca n-ar fi avut mainile pe volan ar fi facut si valuri. Daca aveam un rus cu mine, l-as fi platit pe sofer sa puna “placa” asta mai des, la cum ii iubesc eu pe vecinii nostri de pretutindeni.

Ei si, din vorba in vorba, ajungem la locul faptei. Pentru cei 17 km am platit cam 23 de dolari, adic undeva pe la 60RON. Cam ca pe la noi, imi zic, este chiar foarte ieftin pentru o tara in care cea mai ieftina masina este 80000$ singaporezi, adica pe la 45000 de euroi (*).

Dar distractia abia incepe.

s4.jpg