Cum de vreo 3 luni de zile ma zbat pe uscat printre fiorduri, am avut ceva timp sa-mi fac o impresia despre mult laudata si trambitata Norvegie. S-au mai schimbat lucrurile intre timp, norvegienii au eliminat vizele pentru romani si bulgari, asa ca dupa ce au avut se suportat o “polonizare” impusa de ritmul accelerat de dezvoltarie a societatii, o sovietizare care si-a instalat aici cartelul tigarilor de contrabanda, norvegienii se vad pusi in fata unei noi “provocari”, aceea de a face loc mizeriei est-europene sa-si instaleze “fruntasii” si pe meleaguri scandinave. Da, ati auzit bine, mizerie est-europeana, ca sa nu zic mai de-a dreptul, romaneasca, pentru ca de cateva saptamani toate dejectiile Romaniei s-au aciuat in centrul Stavangerului si pare ca nimic nu-i urneste de acolo. Nu-s scoliti, dar sunt instruiti, cunosc foarte bine legislatia de aici si stiu perfect cum s-o fenteze. Mai deunazi, o tiganca pacalea localnici cu aur contrafacut, mai exact vindea chilipiruri din aliaje la pret de aur. Vin aia de la politie s-o amendeze, pentru ca in Norvegia comercializatarea stradala a pieselor din metale pretioase e interzisa, insa tiganca i-a taiat-o scurt: “Bey, da io nu vand inele de aur, astea-s de cupru”. N-au avut aia ce sa-i faca si i-au dat drumul. Din pacate, noi astia de incercam sa ne desfasuram corect activitatea avem de suportat cacaturile astea.

In fine sa trecem in ograda nordicilor, despre care se spun ca sunt cei mai frumosi, destepti si modesti din toata Europa. As zice doar modesti. Atat la propriu cat si la figurat. In materie de inteligenta, tot olandezii sunt fruntea, fara echivoc, iar noua autostrada inteligenta ce va fi pusa in functiune in 2013 e cel mai bun argument.

Asta nu inseamna ca norvegienii nu au si ei partile lor frumoase si pe care nu le-am vazut in alte parti. Unul dintre ele il reprezinta laptele gratis in cantine, scoli, ba chiar si in aeroport. Am ramas mut cand am vazut cum lumea se ducea la dispenserul de lapte si-si umplea cate un pahar sa-l bea. Este foarte posibil ca asta sa  faca parte din campania anti-alcool pe care nordicii o duc de ani de zile, cert e ca e de admirat. Campania asta anti-alcool coroborata cu accizele foarte mari la bauturi i-a facut pe proprietarii de pub-uri sa vina cu solutii ingenioase pentru a-si pastra clientela, asa ca sa nu va suprinda daca in plina iarna (datorita golfstreamului temperaturile sunt in general pozitive, undeva intre 0 si 5 grade) vedeti lumea stand la terase in tricouri cu maneca scurta. Nu pentru ca ar fi caliti, ori pentru ca ar fi cine stie ce eschimosi rataciti prin sudul petrolier, ci pentru ca mesele de pe terase au incalzire, in plus exista si suflante cu aer cald, asa ca la ei, spre deosebire de noi, iarna e ca vara.

O alta chestie simpla si eficienta, usor de implementat in orice tara, o constituie functionarea caselor de marcat din supermarketuri ca si bancomate. Mai exact, te duci matale la supermarket sa-ti iei una-alta, dar ai avea nevoie si de niscai cash. Cand ajungi la casa ii spui casierei ca vrei si ceva cash, fo 1000 de coroane sa zicem. Casiera adauga 1000 de coroane la bonul tau de casa, iti da cash-ul, iar plata se face prin POS odata cu plata bunurilor cumparate. Eficient, simplu si fara grija eventualelor furturi din bancomate.