img_8778.JPG

M-am luat cu povestitul si am uitat sa marchez scorul. La ultimul checkpoint era 3-0 pt Canada, acum as zice 5-1 si voi justifica imediat si scorul. Am dat un punct onorific mai degraba Elvetiei, pentru simplul fapt ca Nord-americanii m-au dezamagit cu cafeaua. Si nu numai in munti, dar fie ca e Starbucks, fie ca e Tim Horton, varianta canadiana a lui Starbucks, tot europenii o fac mai buna. Ei si acum golurile Canadei: lacurile glaciare sunt o feerie si o puzderie in acelasi timp. Lasand la o parte Emerald Lake, care practic te hipnotozeaza, toate celalalte 4 lacuri, plus nenumaratele lacuri no-name pe care le vezi de-a lungul drumului, toate au farmecul lor aparte. Un alt punct l-am acordat pentru felul in care respecta natura. E mai presus de orice gandire europeana. Nu stiu daca este o influenta a First Nations (indieni sunt cei veniti din India), insa canadienii interpreteaza respectul fata de natura, pastrand natura in toata virginitatea ei. Asa face ca ruland pe una din soselele montane un elan a traversat prin fata mea fara nici cea mai mica retinere, fara sa fie speriat de motoarele masinilor, insa mai presus de astea sunt pasajele impadurite de peste autostrada, construite special pentru ca animalele sa se poata muta dintr-un habitat in altul, fara a fi impiedicat de gardurile ce strajuiesc autostrada. Muntele este al faunei ce-l populeaza si nu al turistilor, asta e una din lectiile pe care europenii ar trebui s-o invete. As zice ca n-or sa invete nici de acum intr-o suta de ani, cata vreme atat olandezii, cat si nemtii s-au plans ca unii lupi din Polonia le-au trecut “fraudulos” granita si, va spun sincer, nu e nici-o gluma, cativa olandezi erau speriati de faptul ca daca se deschid granitele spre Romania, ursii din Romania, pe care i-au vazut la TV, le vor ataca curtile. No comments!

img_8742.JPG

Si spun “No comments” pt ca si urmatorul raid, din duminica ce-a urmat m-a lasat tot fara replica. De data asta, tot la recomandarea lui Ovidiu, am facut o plimbare de 500km (250 dus/s50 intors) pana in fieful dinozaurilor, in Dinosaur Provincial Park, care oricat ar fi el de provincial, este UNESCO World Heritage. Un peisaj ce numai a Terra nu aduce se intindea in fata mea si nu-mi venea a crede. Zeci de kilometri patrati de forme sapate in sol de retragerea ghetarilor din ultima era glaciara, care mai de care mai interesante, se desfasurau in fata ochilor iar cele cateva sute de poze n-au putut cuprinde nici macar un sfert din spectaculozitatea, ca nu-i pot spune frumusetea, reliefului.

img_8740.JPG

La intrarea in acest Park, Muzeul Dinosaurilor, nu foarte mare, insa cochet si cu piese unicat din lumea arheologiei: schelete de dinosaur. De pretul platit parca mi-e si rusine sa vi-l amintesc: 3 dolari pentru muzeu, iar intrarea in Provincial Park si plimbatul cu masina printre formele astea ciudate de relief, gratis. Adica GRATIS, ati auzit bine. Si cand ma gandesc ca in Elvetia e taxa de munte. Pe orice munte vrei sa mergi, taxa de munte, si nu e modica, e de ordinul zecilor de CHF de persoana. Nu pot decat sa mai bag un punct pt Canada, 7-1.

O sa va las in compania oaselor de dinosaur si a bibelourilor de piatra sapate de ghetari si imi voi pregati episodul dedicat orasului, pentru ca pana la urma am venit in Calgary si nu v-am povestit decat despre imprejurimi.

img_8732.JPG

1.JPG