As zice ca mai degraba intamplator am aflat ca in acea zi, in care ma hotarsem sa traversez Romania, la Biertan are loc Festivalul gastronomic anual, de data asta cu o personalitate de prim rang printre spectatori: Printul Charles al Marii Britanii. Pentru unii poate ca nici nu este o mare surpriza, dat fiind regularitatea cu care domnia sa ne viziteaza tara.

biertan2.JPG 

In fine festivalul asta, in cele 2 ore cat am stat (sub nici-o forma n-am cazit cazare in acea zona, tocmai datorita festivalului), mi-a aratat felul in care se prezinta turismul romanesc in fata strainului, din toate punctele de vedere.

1. Infrastructura - la pamant (la propriu si la figurat). Drumuri pietruite, mai ales pentru cei ce vin dinspre Sibiu. Cred ca asta a fost “oaia neagra” a festivalului.

2. Desi teoretic sustinut de TVR, popularizarea festivalului a lasat de dorit. Ma asteptam sa vad mai multa implicare a televiziunii nationale la un asemenea eveniment

3. Lipsa de idei - asta e o trasatura comuna pt toate obiectivele turistice din Romania. Nu stim sa facem animatie, cetatea din Biertan s-a dovedit una sumbra, “rece”, in ciuda caniculei de afara. Concursul de gatit la care au luat parte 2 echipe, una de britanici si cealalta de romani a fost manageriat, ca sa zic asa, de un prezentator englez, omologul sau din Romania, facand figuratie si limitandu-se la traduceri stangace ale showului facut de englez.

4. Ma asteptam sa vad o varietate mai mare de produse traditionale romanesti, cu atat mai mult cu cat zona Sibiului e renumita pt asa ceva. Vax, am vazut 2 producatori de branzeturi de calitate (ce-i drept foarte scumpe, de parca le-ar fi expus la Harrod’s, nu intr-un sat din Romania) multi producatori de telemea, insa calitatea acesteia era mult sub ce se vinde prin pietele din Bucuresti, un singur producator de palinca (horinca sau cum vreti sa-i ziceti) si cam atat. Am cautat o sunculita afumata, un carnat de casa, canci. Ziceau ca abia in ziua urmatoare (n.a. - sambata) erau asteptati mai multi, cum n-am mai asteptat pana a doua zi, ma multumesc sa descriu cu ce-am vazut in prima zi a festivalului.

5. Timiditate - stilul asta modest al romanului ma enerveaza la culme. Noi facem din modestie o virtute, probabil in virtutea educatiei primite in scolile si familiile “de tip nou” de pe vremea impuscatului. Am organizat un festival, insa ne este teama sa-l promovam. Ne e teama sa nu vina prea multi turisti. Il auzeam mai deunazi pe un “clarvazator” politic din ograda PSD, ca noi facem reclama Romaniei in strainatate, dar nu avem spatii de cazare suficiente. Bah, asta sa fie problema, sa vina aia si sa n-avem noi unde sa-i cazam. De parca Parisul nu este un oras fully-booked pe perioada Turului Frantei sau a Roland Garrosului si, uite ca nu-si fac probleme. Ma apuca groaza cand ma gandesc ca ingramaditii astia se pregatesc sa vina la guvernare.

biertan1.JPG

biertan3.JPG