Dupa ce o buna bucata de vreme romanul parea tintuit sa-si petreaca concediul in “Gradina din Carpati”, mai nou acesta s-a mutat ostentativ la Sud de Dunare si incepe sa arunce de acolo cu coji de castraveti in turismul autohton, pe care l-a parasit “definitiv”. Pe toate site-urile, blogurile, laudele aduse turismului bulgaresc nu se mai opresc, superlativele se intrec pe sine si stau si ma intreb: oare asa tari sunt bulgarii astia sau noi i-am ajutat sa fie asa? Cu siguranta a doua varianta e mai credibila. In fine, sa revenim la oile noastre.

Conceput initial ca o metoda de a masca afacerile cu bani negri, turismul romanesc da semne de vindecare, se pare. Vaduvit de bunul sau cel mai de pret, clientul, dezvoltatorul de servicii turistice a realizat in cele din urma ca potentialul turistic trebuie exploatat, si daca “Land of choice” sau “Carpathians garden” nu-i ajuta, atunci trebuie sa puna osul la munca si sa-si faca treaba asa cum trebuie.

milexim1.jpg

Cum drumul spre Bratislava (din Constanta) este prea lung pentru a fi strabatut intr-o zi, am luat decizia de a innopta pe drum, fara o rezervare in prealabil, la prima pensiune pe care o voi considera acceptabila. Si uite asa, dupa un scurt popas la festivalul de arta culinara de la Biertan, asupra caruia voi reveni, iata-ma ajuns in Campia Turzii, la o ora la care ziua si noaptea isi dadeau pumni pentru suprematie. Ne ghidam dupa reclamele de pe marginea drumului si ajungem la ceea ce pentru mine este revelatia turistica a anului, Pensiunea Milexim. Aproape ca-mi este imposibil sa descriu in cuvinte felul in care arata aceasta pensiune: dotari demne de cele ale marilor lanturi hoteliere, design profesionist, spatii largi care sa te faca sa te simti confortabil, calitate a serviciilor deosebita, insa cred ca cel mai bine imaginile vorbesc de la sine. 

milexim2.jpg

milexim4.JPG

milexim3.jpg

Cina a fost o alta surpriza placuta: o masa pentru trei persoane cu platou traditional ca starter si cate un “main course” pt fiecare, plus bauturile, 2 tuici (si palinca era slaba pe langa asta, cca 60 de grade), 2 limonade si o carafa de vin + apa ne-a ajuns la 100RON cu tot cu bacsisul (cca 15%). Prin comparatie, o masa de acelasi calibru, in Constanta sau Bucuresti ne-ar ajunge pe la 150-200RON. Micul dejun a fost in aceeasi nota - see picture.

milexim5.jpg

Drumul de intoarcere a fost prin cazanele Dunarii, o zona superba in care turismul romanesc incepe sa dea roade. Dar despre toate astea la vremea lor.