hup.jpgMai sunt 5 zile pana la startul cupei mondiale si 25 de zile pana la incheierea misiunii mele in Olanda. Au fost 2 ani in care am trait ca un olandez, cu mers pe bicicleta si mancat peste crud, mai putin popularele si otravitoarele “Febo”, dar full of Grolsch, Hertog Jan sau Dommelsch, nu Heineken - asta-i pt turisti (zic ei), un stil de viata pe care incehup.jpghup.jpgrc sa-l aduc si in Romania, asa ca daca veti vedea tricouri cu lozinca “Living like a Dutch” sa stiti ca eu sunt ala (sau cei pe care i-am adus in “secta” mea).

Departe de Romanica, cea de toate zilele, am vazut cu oarece intarziere un reportaj al sotilor Berecleanu (le-as fi zis Zaharescu, daca as fi fost misogin) care in ciuda faptului ca a fost bine realizat ca forma, ca si continut a fost realmente poetic, lipsit de substanta si mai ales de informatie.

Domniile lor isi incep reportajul intr-un magazin de bicle din Bucale, bai fratilor, dintre toate magazinele de biciclete n-au gasit decat unul de Mountain-bike, adicatelea ceva ce in Olanda nu numai ca nu exista, dar lipsesc cu desavarsire, ca sa-l parafrazez pe nea Iancu. In fine asta e un amanunt asa ca trecem peste el si ajungem la fata locului in Amsterdam. Aici afirmatiile lor sunt dintre cele mai hazlii, pentru unii care au mai si vazut Olanda. Nu vreau sa fiu cinic, insa nu e suficient sa te plimbi prin Olanda ca sa si vezi Olanda. Si daca afirmatiile lor m-au facut sa zambesc, comportamentul lor balcanic, nu.

Dupa ce madamesa probeaza cateva jdemii de perechi de pantofi se opreste la o pereche pe care o cumpara. Cocoana de dincolo de tejghea ii impinge sertarul cu cititorul de card. Ei, ce credeti ca face madam Berecleanu? Ii da cardul olandezei. Bai, fratilor, odata ce ai iesit din Romania si ai trecut granita spre vest, nu spre sud la bulgari, turci sau greci, incerci sa te comporti ca un om normal, chiar daca ti-e greu. Adicatelea, in traducere olandeza: “D-na eu nu sunt in stare sa dau cu cardul prin cititorul dumitale, vin-o matale si plimba-l prin fanta”. In fine olandeza, cu bunul simt ce caracterizeaza poporul sau, da ocol tejghelei sa-i plimbe cardul madamei de Romanica, prin fanta cititorului.

O alta secventa plina de umor se petrece in piata Boerenmarkt (se citeste Burenmarkt, nu mot-a-mot ca madame), mai pe romaneste Piata Fermierilor. Zice madam, dupa ce testeaza niste produse naturale: “olandezii mananca foarte sanatos”. Bai frate, mai aude omul minciuni, insa Pinocchio ar fi fost invidios pe asta. Cum sa manance olandezul sanatos, cand ei fac coada la FEBO si McDonalds? Dimpotriva, in nici-o tara din lumea asta n-am vazut un mod de hrana mai nesanatos decat in Olanda. E drept ca autoritatile fac eforturi disperate pt a indrepta metehnele astea, insa de aici si pana la afirmatia madamei e cale lunga. Iar cine n-a incercat “otravurile” olandeze: Frikandel, Kaas-soufle sau kroket e liber s-o faca. N-as zice ca sunt mai putin nocive decat cannabis-ul din coffee-shop.

O alta faza se petrece in restaurant, unul zice-se de produse organice. L-au laudat de mi s-a accidentat televizorul, insa lume in local eu n-am vazut. Era cam ca magazinele de carne pe vremea lui Ceasca. Si este evident sa fie asa, pentru ca in Amsterdam lumea cauta cu disperare restaurante argentiniene (gurmanzii si turistii), turcesti sau chinezesti (olandezii, scotienii la patrat in materie de zgarcenie). Secventa din pub insa le-a reusit. Singurul punct bine ochit. Bine ca n-au facut referiri pe la papucii de lemn sau celebrele lalele olandeze, pentru care dupa cum bine stiu cei de aici, se importa tone de bulbi din Africa si Turcia.

Si-acum sa revenim la cele lumesti, incepe Cupa Mondiala, iar asta in Olanda e un eveniment social de maxima importanta. Casele deja s-au umplut de steaguri portocalii in toata tara, e mai ceva ca de ziua Reginei. Abia astept sa-mi scot vuvuzela de la naftalina si sa strig alaturi de colegi: “Hup! Holland! Hup!”