aaa.JPG

Auzim tot mai des afirmatii de genul “Parisul e oarecum diferit de restul Frantei”sau  “Londra e parca altfel decat restul Angliei”, iar afirmatiile respective sunt intrucatva intemeiate. Ei bine, atunci cand vine vorba de Olanda, lucrurile se accentueaza, pentru ca Amsterdamul nu are aproape nimic comun cu restul Olandei, exceptie poate doar multitudinea de canale si Cartierul Felinarelor Rosii, care dupa ce a ajuns principalul punct de atractie al Amsterdamului, a inceput sa faca pui in mai toate marile orase.

Din punct de vedere turistic Olanda arata ca un cocktail multicolor de si pentru toate gusturile, existand totusi o coordonata universabil valabila, de la Groningen la Maastricht si de la Den Haag (Haga) la Enschede: inventivitatea olandezului. Veti fi auzit o gramada de epitete ce caracterizeaza populatia batava: lungani, zgarciti, betivi, ingamfati, zeflemitori, badarani, ciudati, in fiecare dintre aceste epitete existand un sambure de adevar, insa ceea ce ii caracterizeaza este cu siguranta inventivitatea, iar atunci cand aceasta este pusa in slujba tehnicii, dar si a turismului, rezultatele nu pot fi decat senzationale, asta ca sa folosesc un epitet foarte drag noua, romanilor.

Ar trebui sa uitam ca la Microsoft se vorbeste limba romana, sau ca in ultimii 30 de ani am castigat sute de medalii la Olimpiada Internationala de Matematica, cat timp nu stim sa exploatam aceasta inteligenta. Olandezii o fac si o fac la modul cel mai eficient cu putinta. Alaturi de inventivitate, eficienta e urmatoarea trasatura fundamentala a olandezului.

Pentru a proba cele spuse nu ma voi apuca sa fac interpretari ale celor vazute aici, ci va invit sa va faceti propriile aprecieri dupa ce le veti fi vazut. Eu doar incerc sa va punctez cateva repere de neocolit: Madurodam si Corpus Experience in Haga, Keukenhof - universul florilor (in Lisse, langa Leiden), Cubus Houses in Rotterdam, delfinariul din Harderwijk, parcurile de distractii Efteling si Walibi World, centrul de cercetari marine de la Pieteburen, salba de cetati medievale de pe valea raului Ijsell: Zwolle, Deventer, Zutphen, Amersfoort, orasul renascut din propria cenusa – Arnhem, orasele universitare Utrecht si mai ales Delft, renumit pentru ceramica Delft Blue, festivalul yahturilor ce se desfasoara la sfarsitul lui august in Delfzijl, festivalul florilor in luna aprilie, atmosfera relaxata a sudului limburghez – Maastricht, consevatorismul exagerat al regiunilor nordice: Friesland si Groningen. Dupa ce ati respirat aerul curat al zonelor insirate mai sus, dupa ce ati fost surprins de calmul si amabilitatea olandezilor, de pistele pentru biciclisti (mai nou cu senzori de trecere in apropierea semafoarelor), de curatenia si celui mai infundat satuc, de gradinile cochete ale fiecarei case, indiferent de marimea ei, de ugerele vacilor ce nu lipsesc din nici-o ipostaza campestra, de conservarea morilor vechi de vant, de pestele crud cu ceapa mancat in cel mai pur stil olandez (dintr-o singura inghititura), ei bine, abia dupa ce ati trecut prin toate acestea, va invit sa vedeti si Amsterdamul. Poate va va place, poate nu. Cu siguranta imi veti da dreptate: este o alta tara, desi tot Olanda se cheama.

 

P.S. Si totusi, nu ocoliti Heineken Experience. E o dovada ca, totusi, Amsterdamul e o parte din Olanda.

—————————————————————————————
Articolul face parte din prima editie a “Travel Blog Carnival” care a avut ca subiect calatoritul in extrasezon. Iata si celelalte materiale pe aceeasi tema:

Cand sa calatorim: in sezon sau in extrasezon?
Extrasezon pentru noi / plin sezon pentru ei
Revelion la mare?
Sezonul: de ce te fereşti nu scapi
To be or not to be off-season?
Tunisia - o vacanta la plaja in extrasezon
Turismul în extrasezon – de multe ori o variantă mai bună
Unde sa calatoresti in extrasezon
Vacanta contra curentului
Vacanta (si) la job
Vacanta perfecta in extrasezon
——————————————————————————————–