Aiud - e interesanta nu istoria Aiudului, ci evolutia lui demografica in perioada domniilor lui Carol I si Ferdinand. Sa punem datele cap la cap. Asadar, Aiudul, un oras intemeiat de sasi, numara la sfarsitul sec XIX 5932 locuitori, dintre care 4029 maghiari si 1436 romani, iar in 1930, 9478 locuitori, dintre care 4788 maghiari si 3727 romani. In prezent aproape 80% din cei 29000 de l ocuitori sunt romani si doar 14% maghiari (adica tot vreo 4 mii si ceva).

Ajun - abtinere totala de la mancare, bautura si chiar de la lucru. Asa e definit ajunul in acceptul enciclopediei romane. Mai departe se specifica: Ajunul se tine de regula in preziua unei mari sarbatori. Probabil ca notiunea a aparut de la verbul a ajuna, ca un opus al notiunii de a dejuna (a manca).

Albac - comuna in comitatul Turda, cu 5312 locuitori, toti romani.

Alba-Iulia - in traducere “Cetatea Alba”. E.R. numeste unirea din 1600 astfel: “Aici si-a facut intrarea triumfala, la 1 nov. 1599, Mihai Viteazul ca invingator si stapan peste Ardeal. Aici s-a proclamat unirea romanilor cu biserica Romei. A.I. avea in acea vreme 8167 locuitori dintre care 3776 romani, 1357 evrei, iar restul maghiari, sasi, tigani.

Albania - la acea vreme nu era decat o regiune populata de albanezi. Jumatatea de sud a regiunii era parte integranta a Greciei, iar cea de nord, a Turciei.

Alcool - conform E.R., cel care a descoperit alcoolul a fost alchimistul arab Abul Kase, care de altfel a inventat si alambicul. Adicatelea arabetzii astia au inventat alcoolul si apoi l-au interzis prin Coran. Sa fiu al naibii daca mai pricep ceva. Bey, daca l-ar fi adus din Europa, mai mergea, ca ziceau ca e licoarea diavolului, dar asa? In loc sa-l declare “elixirul sfant” ei l-au interzis?