Acatist - “imn care se canta sambata dimineata, respectiv vinerea seara in a 5-a saptamana din postul Pascilor, in onoarea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, prin a carei intrevenire de 3 ori a fost mantuit Constantinopolul de barbari. Imnul acesta se asculta stand in picioare, nu sezand, de aici si numele acaftist” (lb greaca).

Adam-Klisi - “catun in jud. Constanta, renumit pentru antichitatile de acolo, si mai ales pentru turnul Adam-Klisi, inalt de 15m si gros de 10m, pe care se vad chipuri de legionari romani, luptandu-se cu barbarii. Astazi turnul s-a daramat si pietrele au fost duse la Bucuresci”.

Adaugere sau aditiune - operatia aritmetica de adunare. Primul termen se numeste augend, iar al doilea adend.

Astfel, augend + adend = suma

Sensul cuvantului adunare este exclusiv de intrunire.

Adductores = aductori

Adequat = adecvat

Adephagia = adefagie

Adesiune = adeziune

Admiral = amiral

Advocat = avocat

Advon = avon

Aequator  - ecuator, dar ia asculati aici definitia lui: “cercul maximal, ce incungiura pamantul, pe unde e mai bulbucat, cu alte cuvinte, cercul ce sta perpendicular pe osia pamantului si e departat de la fiecare pol chiar cu 90 de grade, ori cercul ce impartesce suprafata pamantului in emisfera nordica si cea sudica. J

Ainali-Kavak - localitate in Crimeea unde in anul 1779 s-a incheiat intre Turcia si Rusia printre altele se specifica: “tributul ce au sa plateasca Tarile Romane la fiecare doi ani, sa fie taxat cu moderatiune si omenie, sa nu se mai ceara nimic pe deasupra. Tarile romane sa aiba la Constantinopole un “charge d’affaires” de religiune greaca-ortodoxa, care sa fie tratat cu respectul cuvenit.