Asta e o intrebare de secole, in cazul meu potrivindu-se la sectiunea “In pat cu dusmanul”, pentru ca daca eu sunt un pro-londonez convins, sotia e o pro-parizianca la fel de convinsa. Totusi dupa 2 vizite in cele 2 capitale europene, am incercat sa pun in balanta cele vazute. Iata ce a iesit (cu litere ingrosate au fost marcati “castigatorii”):

Eiffel Tower vs London Eye (desi are lacune mari in administrare, Turnul Eiffel e Turnul Eiffel, No. 1 in Paris la capitolul atractii turistice)

Notre-Damme vs Westminster Abbey - Construite aproximativ dupa acelasi sablon, diferenta este uriasa. Sincer, Notre-Damme, considerata de altfel Km. 0 in Paris, este un zero turistic. Numai daca te gandesti cat a muncit Victor Hugo pentru a scapa catedrala de la demolare, si tot merita creata o poveste turistica in jurul lui Quasimodo si al Esmeraldei. Este probabil cea mai mare deceptie turistica pe care am intalnit-o pana acum.

Sacre-Coeur vs St Paul’s Cathedral - Pozitia in peisajul Parisului si atmosfera din jur au cantarit decisiv.

Louvre vs National Art Gallery - desi e un muzeu al secolului XX, oarecum depasit pt sec XXI, colectia din interior face diferenta.

D’Orsay vs British Museum - Poate si pentru ca am vazut d’Orsay imediat dupa Louvre, acesta din urma nu m-a impresionat cu nimic. E greu sa privesti lucrari ale pictorilor francezi (as zice mai degraba cvasi-necunoscuti), cand in prealabil i-ai “vazut” pe Michelangelo, Da Vinci, Rafael, Velasquez, Van Gogh sau Rembrandt.

Conciergerie vs Tower of London - Pentru ca englezii stiu sa faca muzee, iar francezii nu. Daca as fi pus in balanta Revolutia franceza sau Batalia de la Hastings, mai toti am inclina spre momentul din istoria Frantei. Cum insa francezii nu stiu sa-si puna in valoare atuurile, Tower of London este “on top”.

Pont Alexander vs Tower Bridge - Pentru ca de data asta Tower Bridge e Tower Bridge. E undeva in inima mea, si nu l-as putea compara cu nimic altceva.

Champs Elisee vs Oxford Street - Desi englezoaicele se imbraca mai bine ca frantuzoaicele, Champs Elisee e “on top”, fara echivoc.

Georges Pompidou vs Tate Modern Art (cum n-am vazut decat Centrul Pompidou, care nu m-a impresionat deloc, cu exceptia expozitiei lui Brancusi, care de altfel e lasata in afara Centrului, nu mi-am putut da cu parerea).

Versailles vs Windsor Castle - nu castelul in sine, cat gradinile fac diferenta

Napoleon Dome vs Nelson’s Column - poate usor deplasata comparatia, motiv pentru care si diferenta in favoarea Parisului

Roland Garros vs Wimbledon - Cu toate ca prefer zgura franceza, ierbii londoneze, Wimbledonul e “piatra cea grea” pentru orice tenisman din lume. 

Stade de France vs Wembley - O decizie luata pe baza renumelui arenei si nimic mai mult

Disneyland vs Madame Tussaud’s - iarasi o comparatie deplasata, insa avand in vedere ca cele doua atractii apartin aceleiasi firme, le-am pus in balanta. A nu se crea vreo confuzie cu celelalte Madame Tussaud’s din lume, care sunt mult sub valoarea celei din Londra

Arc des Trumph vs Admirality Arch - Renumele face diferenta si in acest caz

Charles des Gaulles vs Heathrow - Atat ca marime, cat si ca organizare, Heathrow bate CDG categoric

Galeriile Lafayette vs Harrod’s - Pentru ca Harrod’s e mai mult decat un magazin, e un “templu” al consumatorilor

Place Pigalle, Parthenon, Grand et Petit Palais, Luxembourg vs Buckingham Palace, Big Ben, Houses of Parliament, Royal Horse Guards, Greenwich.Un scor egal 8-8, insa astept si parerile voastre, subiective sau obiective.