Atunci cand vine vorba de agricultura si de performante in domeniu, invariabil punem Olanda “on top”. Salata, recoltata la cateva ore de cand a fost plantata samanta, a ajuns deja celebra, asa ca nu mai surprinde pe nimeni. Si atunci cu ce ne mai surprinde Olanda?

Ei bine, dupa ce ani de zile a “predat” ingineria genetica in agricultura, Olanda se intoarce la agricultura “primitiva”, accentul punandu-se tot mai pregnant pe produsele bio. Cu alte cuvinte, au inlocuit azotatii si fosfatii cu ce credeti? Cu cacatii. Si cum in materie de cresterea bovinelor, olandezii sunt printre fruntasi, maldare de cacat zac pe ogoarele manoase ale patriei. “Ei si?” veti spune, doar toate tarile vestice au migrat catre produsele bio. Stati ca n-am terminat.

Acum stai si te gandesti cine baga mana in cacatul ala, sa-l imprastie pe camp? Ei nu, olandezul are mandria lui de cel mai si cel mai, nu se coboara pana acolo, insa asta nu l-a impiedicat sa gaseasca o solutie tehnica. Si uite asa a aparut masina de arat si cacat (vezi foto), care pe langa discurile/ghearele folosite la arat, mai are si un rand de injectoare de cacat. A nu se intelege ca sunt injectoare “de cacat”, ca nu-s “made in china”, sunt injectoare PENTRU cacat. Practic, masina se alimenteaza cu fecale printr-o conducta flexibila, cu ajutorul unei pompe, ce trage cacatul amestecat cu apa dintr-o haba, apoi o alta pompa il refuleaza in sistemul de injectie, in timpul aratului. Ieri am cronometrat o astfel de masina: in mai putin de 3 ore a dat gata o parcela de 3-4 ha - arat+cacat. Cine o face mentenanta la masinile astea, atunci cand s-or infunda injectoarele (ca nu crez ca se sufla ca jiglerele de la Dacie), ramane o necunoscuta.

Asadar, in ordine fireasca, dupa ingineria genetica urmeaza ingineria de cacat.

Curat cacat, coane Fanica!

Incerc sa-mi imaginez o discutie intre 2 fermieri olandezi:

“Ce faci, Erwin, ce-i cu tine de esti asa necajit?”

“Sunt suparat, mai Jasper, ca mi s-a stricat cacatul. A luat nu stiu ce ciuperca si nu-l mai pot folosi ca-mi compromite toata recolta. Mi-au promis ca trimit saptamana care vine pe unul de la CC al PCR (Centrul de Cercetare al Politehnicii de Cacat din Rotterdam) sa il trateze cu niste substante, poate oi avea noroc si scap de belea.”

Va intrebati de ce nu apar si la noi masinile astea? Simplu, la noi  nu e cacat pentru agricultura. Tot cacatul se aduna la CASA POPOULUI, pentru ca acolo se mananca asa ceva la greu.

cc.jpg