In mai putin de o luna voi face anul de cand m-am “batavizat”. Un an in care am batut Olanda in lung si lat, chiar daca nu inseamna decat zeci de kilometri, rareori sute. Ce orase am vazut? Amsterdam, Rotterdam, Den Haag (Haga), Utrecht, Groningen, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen, Delft, Zwolle, Deventer, Lelystad, Enschede ca sa le amintesc aici numai pe cele mari de peste 100.000 de locuitori. Ce n-am vazut? Eindhoven, Maastricht, Breda, Leeuwarden, Emmen, Almere, Dordrecht, Den Helder, Alkmaar si cred ca am epuizat intreaga lista a oraselor importante, suficient zic eu, pentru a-mi face o parere obiectiva despre tara care, in ciuda celor citite si traite, continua sa-mi ridice semne de intrebare.

Ce va recomand? Madurodam si Corpus Experience in Den Haag, Erasmus Bridge si Cubus Houses in Rotterdam, Red Light District, Heineken Experience, Flower Market si o plimbare pe canale in Amsterdam, Walibi World si Efteling (parcuri de distractie), Delfinariul din Harderwijk, in functie de zona in care mergeti existand multe alte atractii facute cu pricepere, chiar daca nu au renumele celorlalte. Stiu ca Juliana Toren sau Apenheul nu va spun nimic, insa daca ajungeti la Apeldoorn pentru a vizita palatul Het Loo, lasati copiii sa se bucure si ei de unul din cele 2 locuri amintite.

Exista in jurul Amsterdamului, si nu numai, ateliere unde se confectioneaza celebrii “wooden shoes”. Daca aveti ocazia, nu ratati, e ceva unic, asemanator cu spectacolele ad-hoc din atelierele de sticlarie din Murano.

Insa ce imi plac cel mai mult in Olanda sunt casele oamenilor. Probabil ca din cele peste 1000 de poze facute in Olanda, mai bine de 500 sunt case, case simple, nu palate, nici macar viloaie de genul celor din Pipera sau Otopeni. Nu. Case simple, parter plus mansarda de cele mai multe ori, uneori nici macar atat, cu suprafete de pana in 100-120mp (amprenta la sol) si terenuri de 3-400mp, pentru ca aici nu-ti poti permite suprafete mari. Veti spune ca prin toata Europa vezi case simple bine intretinute si aranjate. Fals. Casele in Olanda sunt deosebite de celelalte. Felul in care isi aranjeaza spatiul verde, gazonul, arbustii, hortensiile le da un plus de personalitate.

Insa asta nu se vede pe aleile duhnind a marijuana din Amsterdam, pentru asa ceva o iei frumusel spre est, sau spre nord, de preferat pe drumuri de bicicleta. De Termunterzijl sau de Farmsum n-a auzit nimeni, sunt convins. Poate nici de Delfzijl, insa daca ajungi aici, nu mai pleci. Sau cel putin nu ti-ai mai dori asta. Aici, la nivelul asta, se face diferenta intre Olanda si restul Europei.

Afirmam cu ceva timp in urma ca, venind dinspre vest spre est, cu fiecare granita traversata ma intorc in timp cu 5-10 ani. Continuu sa-mi sustin parerea, ba mai mult, acum nu mai exista nici-un dubiu ca intre Olanda si Germania (considera de multi un etalon pentru lumea capitalista) este o diferenta de 5 ani, ba chiar mai mult. Am trecut granita cu Germania de cateva zeci de ori in ultimile luni si de fiecare data, parca, diferenta mi se pare tot mai evidenta.

De ce sunt olandezii cu un pas inaintea nemtilor? Pentru ca ei, dupa criza economica de la jumatatea sec XX, ce i-a zdruncinat puternic, au adoptat politica “Think in advance”, asemenea sahistilor ce incearca tot timpul sa gandeasca cu o mutare in fata adversarilor.

Acum, studiind mai indeaproape efectele acestei politici, inclin sa cred ca va avea efecte nedorite pe termen lung, asta daca nu “Think in advance” nu a luat in calcul si asa ceva. Si iata de ce?

Avansul luat fata de statele din jur face sa-i izoleze, relatiile cu vecinii sunt ca cele dintre noi si unguri sau bulgari, ei se indoapa acum cu ideea ca olandezii sunt cea mai desteapta, mai frumoasa si mai virila (chiar si asta am auzit-o) natie de pe pamant, toti ceilalti sunt prosti, in special belgienii si chiar daca nu o zic, ei o cred, iar asta e un lucru si mai grav.

Se spune ca au cel mai bun sistem educational din Europa. Poate ca da, insa tot mai multi straini vin sa studieze in Olanda, iar olandezii se cam refugiaza prin Franta sau Marea Britanie. E o diferenta ca de la cer la pamant intre mentalitatea olandezului de 50 de ani si a celui de 30. Ii separa nu numai 20 de ani de viata, ci si alti 50 de educatie. Chiar daca se adapteaza mai usor la conditiile zilei de azi, tanarul olandez a uitat ce e respectul, lucru de neconceput pentru cel de 50 de ani. Ce e lipsa de respect? Una din trasaturile predominante ale comunismului si sustinatorilor lui, iar Olanda este, din pacate, pe drumul infaptuirii idealurilor inalte ale marxism-leninismului. Cu regina sau fara, Olanda se pregateste de comunism, grija fata de om e reala, asa cum si-a dorit-o Marx, concurenta incepe sa dispara, cata vreme exista cate 2-3 mari grupuri in fiecare domeniu ce fac legea si stabilesc regulile pietii. Stiu, veti spune ca asta e de fapt globalizare, insa ce e globalizarea? Nu tot o forma premergatoare de comunism? Tineretul vrea comunism, desi nu stie prea bine cu ce se mananca.

In firma in care activez mai sunt vreo 15-20 de romani ce lucreaza aici, la sediul din Olanda. Exceptandu-ma pe mine, toti ceilalti sunt sub 30 de ani. Faptul ca mai toti au referinte foarte bune, peste (sau macar comparabile) ale celor olandezi de aceeasi varsta, ii deranjeaza. S-a scapat unul dintre ei la betie, pentru ca Emirakis, hoasca-batrana, stie sa profite de momentele astea cand berea preia controlul si lasa sa se vada lucruri ce stau ascunse in mod normal. Hooo, ca n-am dezbracat pe nimeni, nu va ganditi la prostii! O fi Olanda raiul gay-lor, insa nu m-am batavizat atat de rau.

Nu trebuie acum sa credem ca noi, romanii, suntem buricul pamantului. Si la noi generatiile ce vin sunt varza. Sa nu ne mai amagim cu olimpicii nostri de la matematica, le-a trecut vremea, nu mai suntem in top, chinezii vin tare din urma. Valul inginerilor romani, destul de bine cotati in prezent, e pe cale sa se sparga. Si nu e urmat de un tsunami, ci de o mare calma, iliesciana.

(promit sa revin si cu poze)