A poor country for a poor great holiday (III) 

Ei da, la intrebarea asta, tot romanul isi poate da cu parerea, asa ca o nota de subiectivism va exista oricat m-as stradui sa nu arat. E foarte adevarat ca in Romania sunt multe locuri de vazut, chiar foarte multe si oarecum imprastiate in teritoriu, iar lipsa autostrazilor e cel mai mare impediment pentru turistul lacom, dornic sa vada “totul” in 7 sau maxim 10 zile.

Incerc insa sa ma pun in pielea britanicului care ar veni pentru prima data in Romania. Nu intamplator am ales sablonul turistului britanic, pentru ca daca cititi comentariile pe site-urile consacrate, veti vedea ca majoritatea turistilor ce comenteaza sunt englezi. Pe de alta parte englezul este un tip mai putin conservator (in ciuda proverbului deja desuet despre conservatorismul lor). Englezul cauta ineditul, iar Romania are ce sa ofere la capitolul asta. Cum am lucrat 2 ani de zile printre englezi si, cunoscandu-i suficient de bine, am inteles exact cam ce ar vrea sa vada:

1. Bucurestiul - chiar daca mai sunt destui ce confunda Bucurestiul cu Budapesta (intre noi fie vorba, cati dintre voi sunt in stare sa spuna rapid capitalele celor 3 state baltice), turistul vrea sa vada capitala. Nu avem alt oras de care ei sa fi auzit, asa ca trebuie sa le oferim ceva in Capitala, altceva in afara de injuraturile din trafic, bordurile marca “Videanu” sau vilele de prost-gust ce au aparut in ultimii ani ca ciupercile dupa ploaie.

2. Castelul lui Dracula, inconjurat de o poveste pe care sa n-o uite toata viata. - LIPSA. (or sa faca altii inaintea noastra)

3. Satele din Transilvania - aici trebuie sa recunosc ca am ramas tablou, cand unul dintre ei mi-a zis ca ar vrea sa stea cateva zile la o casa taraneasca, din aia veche, sa doarma pe saltea de paie, sa se inveleasca cu paturi de lana, sa manance din strachina de pamant, sa se plimbe cu caruta. Pai la capitolul asta putem fi campioni oricand, nici nu trebuie investit, trebuie doar conservat. Ca daca il duci pe ala cu caruta cu roti de lemn si-n loc sa-i canti la fluier, bagi un CD cu manele, l-ai omorat si nu-ti mai vine niciodata in Romania.

4. Manastirile din Bucovina si Maramures - mai sunt cate unii care au auzit de ele, incet-incet o sa aiba priza, insa o prioritate ar fi o autostrada Cluj - Suceava, nu Bucuresti - Suceava cum probabil se va intampla in secolul urmator.

5. Delta Dunarii - poate paradoxal, insa unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania este foarte putin cunoscut afara, insa cum Delta noastra a ajuns “pe aripile Vantului”, nici nu ma obosesc prea tare sa o popularizez. Stia el, Ceausescu, de ce a vrut sa strice Delta. Sa nu le lase mafiotilor de azi, zestre. :)

6. Desi am lasat la urma, asta e un aspect deloc de neglijat: femeile. Pot sa-mi iau 1000 de maciuci de la voi, insa tot olandezul stie ca  Romania e tara femeilor frumoase si ieftine. Iar noi nu vrem sa exploatam capitalul asta; pai faceam la Mamaia ditamai Red Light City, nu District, de n-avea Mazare timp sa elibereze autorizatii de constructie, la cate cereri i-ar fi venit, chiar si asa in conditii de criza. Si nu numai ca nu exploatam asta, dar mai dam si legi care interzic prostitutia.

Domnilor parlamentari, prostitutie e ce faceti dvs in Parlament, fetele astea tinere care si-asa cotizeaza la Politie, Procuratura, la greu, fac sex. De regula normal si oral. Analul e apanajul domniilor voastre, ca si-asa v-o trageti intr-una pe la spate, unul altuia, de cate ori aveti ocazia.