Ceea ce nu credeam ca se va intampla in scurt timp, s-a intamplat: dupa aproape un an, am revenit in Bulgaria, de 1 mai. De data asta am stat 4 zile, asa ca am avut posibilitatea sa studiez mai indeaproape turismul de la sud de Dunare - impropriu spus, pentru ca daca e sa ne rezumam strict geografic si statiunile romanesti de la Marea Neagra sunt tot la Sud de Dunare.

Asadar, destinatia a fost Iberostar Hotel & Resort Sunny Beach, adica dupa cum puteti citi din nume, e o chestie care are de toate. Si site-urile de internet reclama acelasi lucru; ca socoteala de acasa, bla-bla, ca doar stiti vb lui Ioanitoaia…. deci, ce gasim: un hotel catalogat cu 4 stele, desi eu l-as numi de 3 stele cu piscina, de fapt cred ca piscina a fost cea care a mai pus o stea, ca Agathon nu cred sa fi trecut pe acolo. Camerele OK, cu mentiunea ca Safety Box-ul nu functiona. “Wi-Fi connection” e o sintagma care da bine pe site, la fata locului receptionerii nici nu auzisera de asa ceva, au chemat insa un “specialist” care ne-a confirmat ca exista o conexiune cu fir, insa inoperabila la momentul respectiv. Meniul, half-board, pt ca asa am optat, a fost unul variat, OK dpdv cantitativ, nu si calitativ, unde a suferit din plin. Pentru amatorii de “colesteroale” a fost si acesta OK. Printre facilitatile hotelului se numarau: tenis de masa - insa era vb de o masa de pe vremea lui Jivkov, probabil, iar paletele de pe vremea printului Nicolae; acu inteleg ca erau gratis, dar preferam sa fie pe bani si in stare de functionare, biliard - asta era pe bani, piscina interioara - zice un proverb vechi “daca suntem cuminti ne baga si apa”; cam asa s-a intamplat, cand au vazut ca avem ambitia de intra in piscina, au bagat apa calda sa nu ne aiba pe constiinta, altminteri, in prima zi, am cam dardait. Cam asta este pe scurt povestea hoteliera “afara e vopsit gardul, si-nauntru, leopardul” in varianta bulgareasca.

Night-life

Probabil ca daca “romani nu e, nimic nu e”, pentru ca viata de noapte era apoape absenta. Cu siguranta ca cei ce au optat pentru litoralul romanesc au fost mai castigati din punctul asta de vedere. Singurul capitol la care bulgarii ne dau clasa, iar asta trebuie scris cu majuscule, este meniul reustaurantelor de pe litoral, pentru ca aici pestele proaspat tine capul de afis. Daca la noi pe litoral carciumile nu-ti pot oferi decat crap, salau si somn si foarte rar calcan, la bulgari toate speciile de pesti din Marea Neagra apar pe listele de meniuri: stavrid, scrumbie, calcan, zargan, lufar, chefal, palamida, ton si nu cat sa-ti scoata ochii, ci portii deosebit de generoase. De pilda, o portie de stavrid pe care am platit 8 leva (15RON), continea cca 20 de bucati de stavrid (chiar daca pe poza din meniu apareau numai 8). Ca o comparatie, asta vara, in Eforie nu am gasit nici-un restaurant care sa ofere peste marin, absolut nici unul, ca la un moment dat m-am si enervat si i-am zis uneia “pai, bine, cucoana, eu bat drumul de la Arad, ca sa mananc tot crap si salau…”. La celelalte preparate (pui, vita, porc), cantitatile si preturile ca pe la noi.

Si inca un capitol la care stau mai bine ca noi este felul in care promoveaza turismul. Au inceput sa renunte la literele chirilice in zonele turistice, indicatoare in limba engleza mai peste tot si chiar daca unele cuvinte englezesti mai apar scrise cu litere slavone, evident scrise asa cum se citesc (vezi dilema din titlu Sunny Beach sau Sani Bici), turismul bulgaresc creste, are cel putin 5 ani inaintea celui romanesc si distanta se va mari cata vreme conducatorii turismului romanesc au grija de afacerile personale, insa despre asta intr-un alt episod cu … probe, nu doar vorbe.