ziua a 3-a

A treia zi, ajunul Craciunului, cea mai importanta zi a anului la cehi, a fost dedicata Castelului Praga, pentru ca mai peste tot era inchis. Saturati un pic de subteran ne decidem sa luam tramvaiul, mai ales ca aceasta zi parea una destul de lejera. Tramvaiul din Praga a fost de altfel o alta surpriza placuta, imi este foarte greu sa-l descriu in cuvinte, pentru ca desi arata ca orice tramvai pe afara, inauntru totul era impecabil. O adevarata placere sa mergi cu tramvaiul, abia atunci am inteles de ce mai toata lumea care mi-a dat sfaturi inainte de plecare, mi-a zis sa folosesc tramvaiul. De altfel in zilele ce au urmat mai intai consultam ghidul transportului in comun si doar daca nu aveam linie directa de tramvai, foloseam metroul. Castelul, candva un mic oras intr-un oras, gazduieste astazi cateva atractii turistice foarte importante: Catedrala Sf. Vitus, Biserica Sf. George (foto 7-ultima), Gradinile Regale, Muzeul Marionetelor, Aleea Aurarilor (Golden Lane), precum si Daliborka, inchisoarea unde popularul haiduc Dalibor a fost intemnitat. La toate acestea se adauga castelul propriu-zis. Le voi lua pe rand, in ordinea in care acestea au fost vizitate.

Este aproape evident ca am inceput cu ce-au vrut copiii, Muzeul Marionetelor, o atractie ce avea sa fie la fel de interesanta pentru noi, adultii. Practic esti purtat intr-o lume a papusilor, din cele mai vechi timpuri, de la banalele papusi de lemn de acum cateva secole, pana la modernele creatii Barbie, ori mai nou papusi cu chipurile unor VIP-uri mai noi sau mai vechi. Voi posta mai multe poze in subsolul textului, pentru ca mi-a fost f greu sa ma decid ce sa aleg dintre zecile de poze facute aici.(foto 1-4)

Am continuat apoi cu Zlatna Ulita (Aleea Aurarilor) - o straduta de tip medieval, bine conservata, unde-si facusera loc aurarii din Praga pentru a scapa de impozitele foarte mari, de altfel (foto 5). Astazi, toate aceste mici cocioabe gazduiesc minimagazine de suveniruri, ceasurile si papusile fiind cele mai vanate de turisti, pe de o parte, pe de alta parte, tot aici, copiii au ocazia in a-si incerca abilitatile de tintasi si a trage la tinta cu o arbaleta adevarata. Partea rea este ca turistul nu doar vaneaza, ci este si vanat, pentru ca desi nu-mi face placere, trebuie sa spun ca am vazut 3 conationali de-ai nostri, nu tigani, mai degraba cu fata de bisnitari, ce operau la buzunare sau posete. Cumnata-mea a scapat ca prin urechile acului sa nu fie praduita, iar cand a strigat la noi, unul dintre ei si-a dat arama pe fata: “hai, bah, s-o taiem de-aici, ca asta-i romanca”. Pana sa-mi scot aparatul foto disparusera, si nici nu i-am mai vazut pe acolo. Asta e realitatea, trebuie sa o vedem asa cum este: suntem gunoaiele Europei, fie ca ne place sau nu.

Prima (pentru ca avea sa urmeze si o a doua) vizita la castel s-a incheiat cu vizitarea Catedralei Sf. Vitus (foto 6), cea mai importanta in viziunea multora, nu si cea mai frumoasa, parerea mea.

dscf5875.JPG 

 dscf5885.JPG

 dscf5888.JPG

dscf5914.JPG

dscf5923.JPG

 dscf5934.JPG

dscf5935.JPG