Era cam 4 pm, cand am ajuns la Notre-Dame si puhoi de lume. Am stat la coada sa intram, cam cca 10-15 minute si cred ca tot cam atat ne-a luat sa si vedem interiorul. In capela nu am intrat ca abonamentele noastre nu erau suficiente, insa asa cum am mai zis acum cateva luni, cand am fost singur la Notre-Dame, catedrala e mult sub Westminster Abbey si tin sa fac comparatia cu englezii, pentru ca sunt apropiate atat ca perioade de constructie, cat si ca stil arhitectonic si dimensiune. In turnuri nu am intrat, era coada prea mare si am hotarat sa le lasam pentru a doua zi dimineata, la prima ora. Asa ca am atacat Conciergerie si Catedrala Saint Chapelle. Conciergerie a fost prima surpriza placuta din randul muzeelor pariziene. In sfarsit un muzeu mai viu, mai pe placul meu, desi culoarele alea cu celule in stanga si-n dreapta iti provocau ceva fiori. Intr-una din celule, ceva mai mare, se derula un film documentar referitor la revolutia franceza. Intr-o alta, una din martirele revolutiei, Maria Antoaneta, statea la masa si citea (foto 1). Pe un perete sunt insirati, toti martirii revolutiei. Muzeul se deruleaza exact pe culoarele si in celulele inchisorii. Daca umblau un pic si la sunet, te-ar fi dus in lumea de acum mai bine de 200 de ani. Nu e prea mare inchisoarea, de altfel nici n-avea cum. Daca la hotel camerele sunt mici, vai mama lor, cat de mari sa fi fost celulele inchisorii? :D
Dam ocol cladirii si intram la Saint Chapelle (foto 2). Pe scurt: micuta si cocheta. Au avut dreptate aia din TOP10 Paris, cand au zis ca e mai frumoasa ca Notre-Dame, insa nu va asteptati la cine stie ce frumuseti. Eu, unul, prefer Putna si Voronetul. Always. (fara aripioare)
Acum 2 ani, cand am fost la Putna, era inca in renovare la interior. Sunt curios cum o fi acum, daca au terminat-o. Oricum din ceea ce terminasera, se vedea lucru de calitate. Mi-a placut.
Incheiem ziua, spre marea bucurie a Roxanei, cu o plimbare cu vaporasul pe Sena. Luasem inca de dimineata de la hotel cupoane de reducere de 1EUR/fiecare pentru “Vedettes du Pont-Neuf” (foto 3), insa mai apoi am vazut ca erau si distribuitori volanti (oameni-afis) prin oras cu cupoane din astea. Plecarea urma sa aiba loc pe la ora 19.00 de la capatul podului Pont-Neuf, care nu e nicidecum al noualea pod, ba e chiar cel mai vechi pod peste Sena, nu se stie insa cu exactitate de ce au ales numele asta. Luam bilete la intrare (daca cumva ajungeti pe aici, sa aveti cash, ca nu merge cu cardul), in total 26 EUR. Nu mi se pare mult, avand in vedere ca in Amsterdam e mai scump, aproape dublu. Ocupam locuri la etaj, ca sa ne bata un pic briza de seara, dupa ce toata ziua ne-a batut soarele. Au fost 25-27 de grade la umbra, si asta la jumatatea lui aprilie. Relaxanta si reconfortanta plimbarea, in care iar am facut zeci de poze, si e placut sa revezi de pe mijlocul raului, toate cladirile/constructiile importante pe unde ai trecut, majoritatea fiind pe maul Senei: Luvru, d’Orsay, Domul Invalizilor, Grand Palais, Petit Palais, Notre-Dame, Conciergerie, Turnul Eiffel, Podul Alexandru al III-lea (foto 4), ce traverseaza Sena pe axa Place de la Concorde - Domul invalizilor. Iar daca nu le stii, nu-i nici-o problema, ghidul e cu tine si vorbeste si-n franceza, si-n engleza. Dupa o ora si ceva de plimbat, o luam usor spre hotel, cu planuri mari pentru ziua ce avea sa vina.

Maine aflati impresii despre: Versailles, Cite de la Industie et Technique, Basilica Sacre-Coeur, Place Pigalle, Moulin Rouge si nu numai.