Ziua a II-a: Disneyland - continuare
Am luat o scurta pauza sa bagam cate un sandwich si ne continuam turul. Urmatoarea atractie: Peter Pan Flight. Deja cozile sunt din ce in ce mai mici. Am stat poate mai putin de jumatate de ora. E ora mesei mi-am zis (era cam 15.00). Dupa atatea atractii “inside” (ultimile 2), trecem din Adventure Land in Fantasy Land (de fapt si Peter Pan Flight face parte tot din Fantasy Land), calatorind prin lumea povestilor: “Alice’s Curios Labyrinth, Blanche Niege et les 7 Nains, Les Voyages de Pinocchio, Le Pays des Contes de Fees, Le Château de la Belle au Bois Dormant (foto 1, dreapta). Asa ca iata, draga Oana-Anca, o gramada de frantuzisme si la Disneyland. Am lasat mai la urma ceea ce mi-a placut cel mai mult in Fantasy Land: “It’s a small world” (foto 2, jos). Nu e nimic senzational, ci e o calatorie ce te poarta prin toate colturile lumii, frumos realizata, care sa placa si copiilor de 5 ani, si adultilor de 70, totul intr-un spectacol de muzica, lumina si culoare de exceptie. Vi se pare ca am trecut cam repede prin toate astea? Asa a si fost, pentru ca acele cozi kilometrice, la care stateam o ora, s-au transformat in cozi de 5-10 minute, iar mai pe seara, dupa ora 7-8 erau practic inexistente. Inainte de a intra in Discovery Land, trebuie sa mancam, ca era aproape de 7. Eu propun pizzeria “La Bella Notte”, fiica-mea, “Colonel Hathi’s Restaurant”. Ca de fiecare data castiga ea, chiar daca nevasta a fost de partea mea. 2-1 pentru noi a fost un rezultat insuficient, se pare. Mancarea peste tot in Disneyland e cam aceeasi: fast-food, asa ca nu ne trebuie prea mult sa o dam gata si sa trecem inapoi la treaba.
Discovery Land a fost cireasa de pe tort, sau “Finis coronat opus” ca sa folosesc o vorba din “batrani”. Daca n-ai ajuns aici, inseamna ca nu ai vazut si nu te-ai distrat in Disneyland. Aici ai ocazia sa-ti evaluezi mai bine viata ta, reactia nevestei, curajul amandorura si evident impresia copilului. Dupa ce iesi din Discovery Land exista doua sanse: sa scapi de nevasta sau sa nu mai scapi de ea pe veci. La mine s-a nimerit a doua varianta. Nu vreau sa va povestesc prea multe, pentru ca trebuie sa fie placerea fiecaruia, mai ales ca acolo ai parte de o serie de experiente pe cat de inedite, pe atat de surprinzatoare. Voi enumera atractiile pe care in nici-un caz nu le puteti rata: “Space Mountain 2″ (foto 3, dreapta) - cardiacii ar trebui sa ocoleasca chestia asta, “Star Tours”, “Honey, I Shrunk the Audience” (atentie mare la ce va pregateste prof. Szalinski), “Buzz Light Year”. Era 10 seara deja si n-am mai apucat sa vedem si “The legend of Lion King”, ultima chestie marcata pe harta. Una peste alta, pot spune ca am vazut ceva, cam 80% din atractiile importante (bifate pe harta) si cam 50% din restul. Am facut o scurta comparatie cu Parcul Prater din Viena. Daca ar fi fost sa platim cca 3 EUR pt fiecare atractie, cum e acolo, ne-ar fi ajuns mai scump si nici nu se ridica la valoarea Disneyland-ului.

Ice spunea ca e pierdere de timp, cata vreme esti in vizita. Il contrazic si nu il contrazic. Adica: in Disneyland nu vii sa vizitezi. Pentru vizitat exista Luvru si Versailles. In Disneyland vii sa te distrezi. E genul de turism, pe care, romanii care nu au ajuns prin Europa, nu au cum sa-l cunoasca. E genul de turism care atrage turisti. Francezii sunt inca pe bancile scolii, abia acum invata sa faca asta. Anglia le-a luat-o inainte. Acolo am vazut pentru prima data ce-nseamna sa faci un muzeu viu. Disneyland e inventie americana, iar francezii au dat lovitura cu Cite de la Industrie et Technique. Despre asta, insa, in episoadele urmatoare.