La Doina (foto 1, dreapta) am fost primiti in cel mai pur stil romanesc: Ospatarita ne-a auzit ca suntem romani si s-a adresat in romaneste dupa care ni s-a adus imediat cosul cu oua vopsite, ca deh, era a 3-a zi de Pasti. Meniul, unul evident traditional, romanesc, cu preturi nu foarte mici, insa nici exagerate, asa cum aveam sa citesc mai deunazi intr-un articol din Jurnalul National – suntem totusi la numai cateva sute de metri de turnul Eiffel. Localul in sine nu e foarte mare, usor inghesuit as zice, insa decorat in cel mai pur stil romanesc (foto 2, stanga): oale de lut, piei de animale, pe unul din pereti fiind chiar harta Romaniei desenata pe o blana de lup, imagini de pe tot cuprinsul tarii. Comanda, nu mai retin ce-am luat fiecare, cert e ca am mancat cu siguranta o ciorba de vacuta, doar stiam ca nu voi mai avea ocazia de asa ceva.
Langa noi, trei tineri, probabil studenti, dintre care unul, roman. Se pare ca si-a invitat colegii sa-i initieze in bucataria noastra traditionala. Frumos din partea lui.
Noi insa ne vedem de ale noastre si ne grabim sa prindem spectacolul nocturn la turnul Eiffel (foto 3, dreapta), asa ca ne luam la revedere de la gazda noastra si o taiem spre turn. Arata mult mai bine noaptea decat ziua. Ii dam un ocol si ne indreptam spre Fantanile Trocadero (foto 4, stanga-jos - pe asta chiar merita sa dati click sa o vedeti in detaliu), sa-l admiram si de acolo. Nici nu intram bine pe podul ce traverseaza Sena, ca auzim niste tipete, urale. Ne intoarcem brusc spre turn si ce sa vezi? Un joc de lumini, ceva gen stroboscop, un fel de artificii, pe toata lungimea turnului. Pun camera si filmez cateva secunde. Ma uit la ceas: 10 fix. Cu totul au fost cam 10 minute de spectacol, dupa care turnul si-a luat din nou “haina”de seara, galben-portocalie. Tot pe pod am luat primul contact cu viata de noapte a orasului, unde eram practic agasati de comerciantii de chilipiruri, majoritatea negri, dar si albi - cred ca erau bulgari sau polonezi. Nu i-am bagat in seama si ne-am vazut de drum. Ne oprim pe platoul de deasupra fantanilor si mai zabovim putin, dupa care ne inderptam spre casa (partea interesanta e ca am gasit pe net o poza cu exact linia 9 din statia de metrou Trocadero (foto 5-jos), adica cea care ne ducea direct la hotel). Ajungem pe la 11 la hotel, dau drumul la TV sa vedem rezultatele din Liga Campionilor. Era rezumatul la ManU-Roma. Ma asteptam sa se califice ManU, dar nici sa-i umileasca in asa hal.

OFF-TOPIC (insa in conexiune cu evenimentele din tara): La francezi sunt alegeri in acest week-end, deci toata perioada petrecuta in Franta ar fi trebuit sa se suprapuna cu mitinguri electorale, chestii din astea. Aiurea. In afara de cateva emisiuni televizate si articole in presa, nimic. Nu tiganie ca pe strazile noastre cu postere si panouri publicitare electorale. O mare bulina alba pentru francezi, pe care de altfel nu prea ii am la suflet.